Произход и значение на староБългарския символ IYI

Розетата от Плиска - Значение на символаЕдин от най-древните старо-Български символи е знакът IYI. Той е бил поставян от предците ни върху камъните на крепостни стени, керамични съдове, оръжия, амулети и други предмети от бита на старите Българи. В по-нови времена го виждаме и върху оброчни хлябове и дори като фирмен знак на редица стопански дружества и организации.

Обикновено знакът се датира от времето след VII в., но предвид последните разкрития, че Българите са населявали територията на Югоизточна Европа дълго преди това, става трудно да се определи от кога точно се използва.

Съществуват и някой не толкова популярни тези, че знакът IYI се среща поне от пето хилядолетие преди н.е. в земите на Тракия и е имал важно значение за хората, които са го ползвали… Този важен факт потвърждава, че Българите на Аспарух и онези, които са населявали Мизия, Тракия и Македония преди 681 година са принадлежали към един и същ многочислен народ, който е ползвал символа IYI. Това показва също така, че идването на Аспаруховите Българи отсам Дунав не е било случайно, а напротив – било е преселение към точно определено място.

През 1987 година Стамен Михайлов посочва в “Известия на Народния музей във Варна”, книга 23, стр. 92-95., че IYI се среща сред знаците на неолитната винчанска култура, която е сродна с тези на Градешница и Караново. Добавено е също, че древният Български символ присъства и върху керамика от минойски Кипър ( XVI век преди н.е.), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон (стр. 92-93).

На пръв поглед винчанската и халщатска култура, минойският Кипър и Пергамон нямат връзка помежду си, но всъщност всички те са свързани с най-древните обитатели на континента – арийците. Това разбира се не е направено като извод тогава, заради изискванията на тоталитарната цензура, но днес когато знаем, че арийците са предци на всички цивилизовани народи, извода се налага от самосебеси.

Според Михайлов знакът IYI е известен и като емблема-тамга на знамето на Иван Шишман, а също и като (цитирайки Н. Маврудинов) знак на Борис или Симеон (стр. 95). Това е възможно, защото е известно, че ранните християни са използвали IYI преди окончателното налагане на кръста, а дори и след това успоредно с него.

Според В. Радлоф, който неправилно определя Българите като тюрки, IYI отговоря на турската дума ии – да (стр. 94-95.), което доказва, че древно-Българите са оставили траен отпечатък и сред други по-слабо развити в културно отношение народи.

Фактът, че IYI се среща и до днес върху Български ритуални хлябове показва неговото  голямо значение, извоювало му толкова важно място в народната памет. Това не е учудващо, защото този особен символ се използва около седем хилядолетия от предците ни, което го прави един от най-древните знаци след свастиката.

На Фиг. 1 са изобразени най-ранните варианти на символа IYI

Розетата от Плиска - Значение на IYI

Фиг. 1

1. Открит в земите на мизи и дардани.

2. Открит в земите на койлалети. Знакът е идентичен с този от тракийската пещера-светилище край Ситово, област Пловдивска.

3. Открит в земите на веси и одриси.

Значение на IYI

Въпреки, че е добре познат значението му е все още обект на коментар. Веселин Бешевлиев го определя като знак на Тангра и макар мнението му да се споделя и от Николай Овчаров, няма сериозни доказателства, които да подкрепят предположенията им. Редица източници посочват, че знакът използван за обозначаване на Тангра е кръг с точка в средата, а не IYI който има друг смисъл. Според Петър Добрев IYI е по-скоро слънчев символ и е свързан с почитта към седемте планети, които древните Българи са наблюдавали с просто око. Понатам Добрев дава и звукова стойност на символа – ИУИ , и търси връзка с памирските думи йокал-Божие слово, йорап-призоваване на Бога и йоро-мили Боже. При по-внимателно тъпкуване на значението на IYI всъщност ще видим, че става дума за приблизително или погрешно тълкуване на едно и също. Знае се, че повечето древни цивилизаций, в това число и Българите са почитали звездите, планетите, които са познавали и слънцето, като върховно божество, без което живота би бил невъзможен. Тангра е бог, но много по различен от познатите днес. Той е бил събирателен образ, олицетворение на природата, нейните стихии и космоса, част от който сме всички ние. В този смисъл IYI е всичко – природата, слънцето, вселената и Бог. IYI е бил и символ на управляващия кански род Дуло, защото земният владетел като наместник на боговете сред хората е ествествено да ползва и символа, с който са обозначавали ВСИЧКО. Поради тази връзка между вярата в слънчевия култ, Тангра-създателя на живота, и кана като наместник на Боговете идва това разногласие в тълкуването на IYI.

Има предположение, че комбинацията е стилизиран образ на трима души, от които този в средата е с вдигнати към небето ръце. Това тълкуване разбира се е произволно, но също кореспондира с по-горе описаното – знака има божествен и астрономически смисъл.

Факта, че IYI е в центъра и на Розетата от Плиска окончателно накланя везните в полза на твърдението на Добрев. Розетета има характерна седмолъчева форма, като на всеки от лъчите има по два символа, някой от които се срещат и при скандинавските народи и германите. Установено е, че със знаците-руни на Розетата са обозначени познатите планети. Това предполага, че тя е била ползвана за астрономически изчисления, а IYI на Розетата наистина се ползва за изписване на слънчев символ около, който са подредени останалите планети.

В обобщение можем да заключим, че първичното значение на IYI е Върховна сила, Божествена сила. Поради тази причина е изписван на стени и керемиди, на оръжия и други предмети, призовавана е Божествената сила да пази крепостта, дома и обитателите им. Свещеният символ IYI притежава същата функция както и християнският кръст, който е включван в печати, пръстени, знамена. Затова и Българските владетели ползват IYI като хералдически знак. Дори с приемането на гръцката християнска доктрина, знакът продължава да се използва от Българския народ. Това може да стане само, защото е ползван хилядолетия наред и е станал част от културното ни наследство.

This entry was posted in Малко история. Bookmark the permalink.


16 отговора на Произход и значение на староБългарския символ IYI

 1. Знакът фиксира ПРОЛЕТНОТО равноденствие –
  http://balkan1.blog.bg/politika/2010/09/27/iyi.611628

 2. Блога ви е любознателен и често го посещавам, дори го препоръчах на мой приятели.Има страшно много символи от едно време и е уникално да видиш, че и тогава хората са искали да общуват и да завещават знанието си на своите деца.Не знаех, е този символ е бил и символ на управляващия кански род Дуло, защото земният владетел като наместник на боговете сред хората е ествествено да ползва и символа, както и вие добре ни пишете, сега се сащем, че доста често го виждаме в историческите книги и учебници символа, но не се бях интересувала по подробно.

 3. “IYI е бил и символ на управляващия кански род Дуло”
  Доколкото ми е известно, знакът на рода Дуло е така нар. “Тризъбец”, а IYI е родов знак на друг български род.
  Вашият коментар?

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Г-н Томов,
   На Вас Ви е известно това , а на друг друго. Има много теории за знака IYI, но най-достоверната и разпространената е , че е знак на рода Дуло. Разбира се, някой може да каже , че не е така, но нали затова живеем в демокрация – всеки има право на мнение, от професора до последния уличен тъпак…

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Здравейте Васил,
   Има подобни тълкувания… Възможно е да сте прав, но е възможно и обратното. За жалост заради тежката ни историческа съдба, най-вече заради пет вековното турско робство, връзката с древността е прекъсната. Няма и достатъчно авторитетни специалисти, които да работят по древната Българска история. Поради тези причини е трудно да се даде неоспоримо обяснение на въпроси свързани с древната ни история.

 4. Благодаря за съобщението.
  Ще Ви бъда много благодарен ако потвърдите понятието „достоверност“ с аргументи. „Разпространението“ не може да бъде аргумент, защото, може би Ви е известно“, че най-разпродттранена е лъжата.

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   АРГУМЕНТ – ОРИГИНАЛЪТ В АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ!!!!! Абе хора, Вие не четете ли коментарите преди вас и отговорите? Защо питате едно и също, пак, и пак, и пак?

 5. Калин Величков says:

  7 :) 7части на сътворението, 7-те чакри. Българската цивилизация е вечна!

 6. Димитър Георгиев says:

  Аз ще предложа друг интересен вариант на този знак. Символизира (Обединението прави силата ). Съвременната наука вече е открила , че синхронизацията между двете мозачни полукълба води до ………. с проста дума сила . А не е безизвестена и древна българска практика при която се притиска черепа постепенно с годините а по този начин хипофизата става по голяма и по развита а това е жлезата чрез която едва ли не оправляме цялото си тяло . Няма да навлизам в подробности със ритуала на Хан Крум с черепа чаша . Общо взето IYI лявата чертичка символизира левият мозък ( Женската част , Негативните мисли и емоций – дясната черта е Мъжката част – Положителните мисли и емоций . А знакът по средата символизира обединението им . Древните Българи са знаели мн добре това и предполагам са имали какви ли не практики за достигането на това състочние . Обединението прави силата . Този символ е знак на родът Дуло . Род основан от Шамани или Колобри при река дулосу . Който се грабна от моята гледна точка да разгледа някоя тема за вълните на Шуман . Здраве желаем .

 7. Снежен Барс says:

  Нови проучвания го тълкуват като символ на “ралото”,както наричали старите българи съзвездието Орион

 8. Djani says:

  TOZI SIMVOL …. IYI …….E I SIMVOL NA PLEMETO KAYI…….OSNOVATELI NA OSMANSKATA IMPERIQhttps://www.google.bg/search?q=kay%C4%B1lar&biw=1366&bih=599&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=F01JVZfqJeaC7gao1oGgDw&ved=0CEQQsAQ&dpr=1#imgrc=g_MXwMZrlOnHsM%253A%3BmcfNDk4SDtEVCM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bilinmeyenturktarihi.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F10%252Fkay%2525C4%2525B1-boyu.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bilinmeyenturktarihi.com%252Fkayilar.html%3B947%3B575……………….VINAGI SAM ZNAEL CHE ZA DA SME NA TEZI ZEMI TOLKOVA DALGO VREME IMAME NESHTO MNOGO GOLQMO OBSHTO MEJDU PRABALGARI I TURKI

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Уважаеми “Djani”,
   Надяваме се, че и сам можеш да сметнеш колко години след първите източници за нас Българите, в света се е заговорило за Османската империя…
   Символа се ползва и по онези земи по простата причина, че Българите като народ с много по-развита култура са повлияли не само на това племе, но и на много други племена. Нормално е по-примитивните да попиват от културата на по-развитите цивилизации.

 9. МирославСевер says:

  Добре. Да ви запитам вас “дуловците” Ако знакът принадлежи на рода Дуло. Защо присъства в земите ни хилядолетия преди уж заселването на Аспарух?

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Ами, защото кхан Аспарух не идва тук на сляпо. Идва при познати. Земите около Черно море са люлка на древни култури. Българите са населявали тези земи много преди Аспарух, след което са мигрирали на Изток. Идването на аспаруховите Българи е всъщност завръщане!
   Освен това може да не е на Дуло? Но… така е прието да се тълкува.
   Гърците като не са наследници на елините, нито пък знаят на кой камък е седял Херкулес, притесняват ли се да твърдят подобни неща с увереност?! НЕ! Еми, защо тогава ние да се притесняваме и да подлагаме всичко на съмнение…

 10. veselin says:

  А знаете ли теорията за култа към Сириус ?

 11. Действително е трудно да се прецизира и докаже съвсем точното значение на този знак. Със сигурност това не е родовият знак на рода Дуло . Българските летописи “Джагфар тарихи…”представят автентичния знак Тенгри,който е на повече от 10 000 г и в 150 г от н.е. става родов знак на Дуло , поели държавната отговорност на държавата Идел на българите – сармати. Той изглежда приблизително като тризъбец – отворен нагоре полукръг, пресечен с вертикална греда. Като вземем предвид ,че канът е не само върховен главнокомандващ и върховен съдия, а също и върховен жрец – този знак е изключително подходящ. Той е останал до ден днешен в народната памет на жителите на Киев, една от най-важните столици на Киевско-волжска българия.
  Колкото до ипсилонът, макар да е разпространен на 3 континента и през много хилядолетия, т.е. навсякъде, където са били българите, с най-голяма честота се срешта в нашата Дунавска България през 9 век, когато сме насилствено покръстени. Виждал съм го даже съединен с кръста. Като графичен строеж той изразява идеята за светата троица. Напълно е възможно да е възникнал като соларен знак. В българеката и в частност – тракийска /т.е. баш българска/ традиция слънцето се идентифицира с бога – син. Свастиката не е едиственият соларен знак. Кръгът с точка. който, пренесен в Египет през 2600 г пр.не. ие йероглифът “Он” – светлина ,слънце, бог, богът – син ще го видите край Враца, култура “Градешница” 4 хил. прн.е….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>