Нови доказателства за арийския произход на Българите

Селина Зия Джэтли

Селина Зия Джэтли

Юни 2010

Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран.

Това съобщи в пресклуба на БТА доц. д-р Александър Илиев – антрополог и ръководител на научната експедиция в Иран – “Ариана”, част от проекта “Българи – прародина”.

Наш екип от учени е изминал над 1000 километра в търсене на доказателства за сходства между Българите и хората в днешен Иран. Сред учените са иранистът доц. д-р Иво Панов, доц. Ружа Нейкова от БАН и Иво Леонков от НАТФИЗ. След направените генетични анализи се потвърди, че древните Българите са дошли от Памир, което опровергава старата теория за славянският ни произход.

До този извод стигнаха учените от експедицията „Тангра”, след обработването на пробите, които са взели от жителите на афганистан и Таджикистан. ДНК пробите са показали, че Българите са генетично много близки до някой от жителите на Памир. В последните години все по-сериозно се дискутира индоевропейския произход на древните Българи и сега освен езиковите сходства, антропологическите и археологическите факти тази теория получи подкрепата и на ДНК анализа.

Освен сходствата в бита и фолклора се забелязват и сходства в чертите на лицата, което е видно дори от пръв поглед, отбелязаха още от експедицията. Според тях събраните генетични доказателства потвърждавата това и са неоспорими.

“Обориха се три основни тези, които сме учили в училище, казва д-р Славян Стоилов, член на експедицията:

- Първата е, че Българският народ е изключително генетично разнообразен, т.е. една мозайка, в която всеки от нашествениците е оставил по нещо. Това не е така.

- Второто важно нещо е, че В НИТО ЕДНА ПРОБА НА БЪЛГАРИ, изследвани до момента, НЕ СА ОТКРИТИ АЗИАТСКИ ГЕНИ.

- И третото, най-интересното е, че ние стоим много далеч от славяните. Ако докажем, че нашата народна медицина е тъждествена със старата персийска медицина, то до голяма степен няма да има какво повече да се доказва, казва д-р Славян Стоилов, член на експедицията.

Това за сетен път говори, че татарския произход на Българите от Сибир и Алтай, който е приет от официалната история не почива върху доказателства и е приет навремето съвсем хипотетично, главно от политически и конюнктурни съображения.

Взетите генетичните изследвания от Памир са ориентировъчни и, за да получат абсолютна категоричност, ще бъдат направени по-мащабни проучвания. До сега известните обекти в Иран показват множество сходства Българската култура и тази на древна Персия. Водени са разговори Иран да допусне Български изследователи до своите музеи, археологически и писмени източници. Изследователите се надяват да открият истински доказателства, които да докажат теорията им за арийския произход на Българите, с което веднъж за винаги да се сложи край на тази част от историята ни.

„Теорията на учените от експедиция “Тангра” доказва по неоспорим начин, че Българите не произхождат от Западен Сибир и не са тюрки, както се смяташе дълги години”, заяви и Божидар Димитров. Прадедите ни са дошли от долините и равнините на Памир. Това разбива из основи и един друг мит за произхода ни, а именно, че имаме славянски корен. Славяните не са основният елемент, който изгражда Българската народност, заяви проф. Георги Бакалов. Ние произхождаме от четвъртия клон на индоевропейските народи. Това ни прави сходни с племената на келтите и галите в Европа.

Интердисциплинарната експедиция се проведе под патронажа на Министерството на външните работи, Българската академия на науките, СУ “Св.Климент Охридски”, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” с подкрепата на “Тангра ТанНакРа – общобългарска фондация”.

This entry was posted in Малко история. Bookmark the permalink.


13 отговора на Нови доказателства за арийския произход на Българите

 1. Георги says:

  Добре,да приемем,че прабългарите и траките са близки по произход народи и са от индоевропейската / арийска/ група народи.Има доста убедителни доказателства за това.
  Но специално при прабългарите например в културно та дори и в антропологично отношение съществуват азиатски примеси,което може да се обясни с това,че нашите потомци както и ние сега май,не са спазвали много много расовите закони за запазване на чистотата на кръвта.Явно са се каращисвали и с монголки.Но това на страна.
  Аз съм националист,обичам родината си и се имам за бял човек от арийската раса,но очевидно е,че има наши сънародници – българи които са доста далеч от арийските черти! И това се забелязва много добре ако се разходите по някоя улица в някой български град. ФАКТ е че имаме някакъв неарийски примес,може в основата си да сме арийци,но и има доста българи,които на външен вид приличат примерно на турци,черкези / вижте например водещия Росен Петров/,има с по-мургава кожа,с азиатски черти,с ниско и трътлесто телосложение,което изобщо не е арийско.
  Така че смешно е да твърдим,че сме расово чисти.Те дори германците вече не са расово чисти. Но това не означава пък да продължаваме да тровим кръвта си и един ден да осъмним в една изцяло мангалска псевдо-държава! Колкото и арийско да имаме,факт е че го имаме и трябва да го култивираме,т.е,да се прилагат и расови закони сред самите българи.
  И също така е неуместно да се сравняваме със съвременните иранци,които около 70% носят арабски гени,т.е. арийско в тях отдавна се е претопило в море от арабски /семитски/ гени.

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Написаното от теб е вярно, но само отчасти и погледнато твърде повърхностно…
   Разбира се, че ако се разходиш по улиците ще срещнеш много и най-различни по расов тип индивиди. НО кой казва, че те са Българи? Самоопределението им не е достатъчно, за да приемем, че са Българи. То, ако беше само това достатъчно, след 20 години децата на чернилките пред халите ще трябва да ги броим и тях за Българи, нали?
   Освен това тези т.н. Българи, но с неБългарски черти не е задължително, а даже твърде малко вероятно да са с Български корен. В древни времена народите са нямали написани расови закони, но подсъзнателно са ги спазвали!
   Обезчестени девойки са помятали или след раждането са убивали децата си, често и самите себе си. Колко такива случай има възпети в народните песни и предания.
   По-скоро “Българите” с неарийски черти са поБългарени чужди етнически елементи, които в следствие на различни обстоятелства са загубили изначалното си етническо и расово самоопределение.
   Стига с тази комунистическа пръдня, че видиш ли Българите сме расови мелези! Вярно е само, че между нас живеят мелези и за жалост стават все повече…

 2. Огнян says:

  В основата си българите са с европеиден произход и това е факт! Обаче това неможе да се отнесе за всички българи,защото е ясно,че имаме и неевропеиден примес. Направете едно разходка по улиците на някой български град и ще забележите това – има и българи с азиатски,арабски,изобщо доста екзотични черти.Тъмната пигментация,ниския ръст в комбинация с набито телосложение,все черти типични особено за Североизточна България говорят за азиатски примес. Прабългарската аристокрация в ядрото си може би е била от арийски произход,но останалите членове на народа в продължение на дългия престой в Азия са се смесили с местното население. Това е истината. Аз съм българин и се гордея с този факт,защото сме имали не една велика държава! Но не мога да си затворя очите и да сложа целия народ под един общ знаменател – има и издънки! расова политика трябва да се води и между самите българи!
  И моля ви,не ми трийте коментара,както го направихте вчера,не е етично от ваша страна. По този начин се опитвате да наложите цензура,което не говори добре за вашите стремежи.Аз също съм националист,но смятам,че за да вземем властта в България и за да прочистим народа от елементите които го натикаха в калта,трябва да бъдем освен безкомпромисни,но също и разумни,да изслушваме всички мнения и тогава да вземаме решения. А не веднага този коментар не отговаря на нашите разбирания,дайте да го изтрием,да не го пускаме! Защо!? Това не е правилният начин,драги сънародници!

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Има някаква грешка, не сме трили коментара Ви.

 3. Иван says:

  Моля ви, престанете с този нескопосан термин ПРАБЪЛГАРИ! Няма праевреи, прагърци, пракитайци и прочие. Това, че българският етнос е асимилирал редица народи не позволява да се използва това антинаучно и политически наложено понятие, с което да се издигне стена между днешните и някогашните българи. Има древни българи до 165 г., живели в Азия и БЪЛГАРИ.

 4. Росен Ангелов says:

  Аз съм българолюбец не само по самоопределение, но и по всички правила на българщината. Бълг-Арите сме Народ на Светлината не поради кръвно-родствена (“раса” означава “поток на кръвта”, “поток на живота”) линия, а поради духовна, висша мисия. Наричани сме “Лечителите”, “Спасителите”, “Учителите”, “Пазителите”, защото сме винаги пазели Законите на Твореца за Доброто и Истината, Любовта и Благоденствието. Затова мъжете ни са най-силни, а жените – най-красиви, защото са изпълнени с тази Решимост: да продължаваме да пазим Истината. Наричани сме още и “блъ-гари”, “влъ-хви”, от което идва “въл-шебници”. Точно в Иран преди около осем века има скален надпис “Българи и влъхви са едно и също нещо”. Затова за българин приемам нито всеки самоопределящ се за такъв (може, ако му скимне, да се самоопредели за марсианец или венерианец, но от това лъжовно и високопарно “самоопределение” нищо няма да последва за връзката му с планетите Марс и Венера, освен нашата насмешка), нито отрока на “кръвно-чисти” родители българи, а само онзи, който, освен горните белези, носи, изявява, пази, развива и предава Непобедимия Български Дух! В очите му(й), в косите му (й), в снагата му (й), в песните му (й), в речта му (й), в одеждата му (й), в делата му (й) родолюбиви и добротворни, в Мислите му (й) чисти и непокорни на пошлост и разврат, в живите му (й) чувства на Радост и Вдъхновение са “вплетени” тайните и велики Български сили. Който го почувства с всяка своя клетка, той Знае за какво говоря! Казах.:)

 5. Дидо says:

  Няма никакви, повтарям НИКАКВИ, доказателства за произход на българите от Азия
  Генетичните изследвания са категорични – европейци сме, като над 70% от нас имат гени, които никога не са напускали Балканите
  Или както казва ДИМИТРИ ХОМАТИАН в КРАТКО ЖИТИЕ НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”:

  “Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи3, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила4 на Александър от разположения край Бруса5 Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия”

  Българите са местното население, наричано мизи, траки, скити и т.н.
  Това че някой е усвоил пари и се е разходил до Таджикистан на държавни разноски и там е видял (освен мургави цигани) и някоя по-засукана мома НЕ ПРАВИ българите таджики, пущуни и т.н
  Българските летописци, римскит и гръцките НИКЪДЕ не споменават азиатски българи
  Винаги са описвани като местно население още от 2-и век

 6. Valpet says:

  Поклонете се най-после на Хитлер и въведете съответните най-мръсни понятия като „чиста раса”, „етнически чист”, „бял човек” и т.н. Нищо, че Хитлеровият чичо се е казвал Соломон. И на това са му намерили благовидно обяснение. Така де. Какво от това, че етнонимът българи е 100% азиатски и се среща под различни форми от Шри Ланка до Монголия, и от там до Персийския залив. Ще обявим азиатския му произход за историческо недоразумение, а ние самите ще се представим за нямащи нищо общо с азиатците. Ще казваме, че сме арийци, които според Холивудския вкус били синеоки, високи и стройни блондини, и са образец за красота. Азиатците не били такива и следователно, не са красиви и не са арийци. Това, че етнонимът арийци е също 100% азиатски, отново няма значение. Много хубаво, че северо-европейски психопати са откраднали това име за себе си, а ние пък сме откраднали името българи. Да му мислят тези, които са създали човешката цивилизация (индийци, араби, иранци и т.н.), но не са опазили славните си имена, а и цивилизацията са изпуснали. Като са черни и мургави – така им се пада. Сега вместо арийци, ще ги наричаме – цигани. Това последното славяните са го измислили специално за тези, които не са достатъчно бели. А самите славяни първо откраднаха името на старите българи (които са били мургави иранци и монголоидни тюрки, разбира се), а сега гузната им съвест се опитва да се родее по кръв (генетика, представете си) с днешните мургави персийци. Да ви имам историческата и генетическа логика!

  Това е то еноцентризъм – заболяване на изостанали в развитието си хора.

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Допускаме мнението ти да бъде четено, защото е изключително примитивно. Автор на подобно словоблудство може да бъде само истински олигофрен!
   До днес все още не е доказано дали чичото на Хитлер се е казвал Соломон, но твоята майка със сигурност е свиня. Няма друг начин да се роди толкова долен и безроден боклук като теб.
   Иначе по темата – ДА , Българите са арийци без значение дали на такива тъпаци като теб това им харесва или не. Толкова си прост, че даже не знаеш, че там където сега живеят азиатци преди хиляди години е била прародината на древните арийци.
   Това е все едно след 50 години, когато в България останат само мангали и негри бъдещите историци да твърдят, че Българите са били от черната раса…

   • Дани says:

    Прекрасен отговор на администратора! Макар и циничен, но то на такава “теза” – няма друг начин за диалог! Прекрасни сте и множете Истината за българите сред нас – самите българи, защото нашият народ трябва да заеме мястото си в човешката цивилизация, което заслужава!

 7. Коце says:

  Абсолютна лъжа че “експедицията е установила ДНК връзка с Памир”
  Такива изследвания се правят в сериозни лаболатории и от СПЕЦИАЛИСТИ.
  А не от журналисти и филолози
  Изследваният на ДНК има и за българите и за памирците.
  Вижте ги на http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
  Тогава коментирайте кой е азиатец и кой европеец.
  Българите са 100% европейци. Твърде далеч сме от иранци, чуваши, кавказци и прочие азиатци.
  Над 50 % от населението ни е КОРЕННО европейско, а останалите са мигранти отпреди 7000 г.
  Тоест по времето на Аспарух ВЕЧЕ сме си били тук и то от 5000г.
  С две думи – траки сме

 8. Валери says:

  Ей, пак ли започвате с търсенето на корените? Професор Ганчо Ценов и мнозина други доказаха на целия свят, че сме автохтонно население на Балканския полуостров и Мала Азия, сиреч сме си тук от поне 7 хилядолетия. Ама нали пак трябва да има объркване на Българите, нали не трябва да знаем Истината… Това, че Българи са ходили някъде (в Персия, например), не означава, че сме дошли оттам, а просто, че сме владели (поне в културно отношение) и там. Не мътете повече главите на хората, обичайте Бога и Истината.
  Аз също смятам, че Българин е призвание, а не ген.

 9. Българин says:

  Доказателства може да има, че Българи са били в това или онова място, защото нашия народ разпространява култура по целия свят. Но откъде произлизат Българите? От Балканите и Причерноморието. Фактите от ватиканската библиотека, където са откраднатите документи и артефакти от Българските земи, изнесени от проф. Ганчо Ценов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>