Несполучливи копия

Стоп - Розетата от ПлискаКогато през 2001 година произведохме първите Розети малцина бяха онези, които познаваха медальона. Това бяха предимно научни работници, историци и скромен брой любители на древната и средновековната Българска история. За широката общественост този древен и изключителен Български артефакт беше непознат. Изобразените на медальона знаци (руни) също имаха неясно значение и редица историци тепърва се опитваха да разгадаят значението им.

През изминалите години и ние дадохме всичко от себе си, за да популяризираме този уникален медальон. Стремежа ни беше не толкова комерсиален, колкото чисто Български… Написаха се редица статии, направиха се видео клипове и всякаква друга реклама, с една единствена цел – ДА ИЗВАДИМЕ ОТ ЗАБРАВАТА БЪЛГАРСКАТА РОЗЕТА. Днес смея да твърдя, че ние успяхме, но ще продължим да го правим с Ваша помощ и занапред, защото всеки който носи този медальон рекламира най-чиста Българщина и отдава почит към паметта на онези, който поставиха Началото на рода ни.

За наше съжаление има, обаче и хора, които не разбират смисъла на Розетата и колко е важно да запазят оригиналния й вид. Някой от незнание, а други с умисъл променят по свое усмотрение подредбата на руническите знаци, формата или окачването на медальона и по този начин обезценяват стойността на Розетата. Изработени с незнание и комерсиална цел, тези несполучливи копия наподобяват Розетата от Плиска, но всъщност нямат нищо общо с оригинала.

Ето и някой от тях:
Нескопосана гръцка фалшификация с цялостно променена форма,несъществуващ в оригинала, но поставен тук в центъра Мадарски конник и ДЕВЕТ(!) сгрешени символа. НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ.
Грубо изработена Розета с ЕДИН сгрешен символ. Окачването е ненадеждно, защото представлява тънка халка, подобна на огънат кламер.
Изглежда прилично, но с ДВА сгрешени символа и НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ :-/
Предендира да е изработена от сребро, но липсва печат за пробата, както и държавен печат за качество. Това и цената (в зависимост от магазина), на която се продава говори достатъчно ясно, че материала е близко до среброто, но не съвсем... Освен това има ЧЕТИРИ сгрешени символа и ОКАЧВАНЕТО Е НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО!
Копие на нашите Розети, но с по-грубо изрязани символи, ЕДИН сгрешен и НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ :( Не са полирани. Снимана е откъм обратната страна, което говори красноречиво за познанията на производителите!
Ефектен медальон, на който е придаден старинен вид, но за жалост отново с ДВА сгрешени символа и НЕПРАВИЛНО ОКАЧВАНЕ
Непретенциозна месингова отливка с ТРИ сгрешени символа, НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ и някаква разновидност на IYI.
Отново съмнителен медальон без печат за проба и качество, който претендира да е изработен от сребро. И тук цената подсказва с какво си имаме работа. Добавете и ЕДИН сгрешен символ.
Ключодържател с ЕДИН сгрешен символ, НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ и отново странен знак IYI, вероятно копиран от същото място като при N.7 от месинг.
Отливка на Розета с НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ и много груба задна страна. Медальона е излят, но е твърде лек и прилича на ламаринен.
Дървен медальон с ЕДИН сгрешен символ и НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ. Диаметъра е с размера на малка капачка за буркан, което го прави доста неудобен за носене.
Медальона е изработен не лошо, но с един основен недостатък - окачването е избрано произволно, което прави Розетата НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНА.

КАЧЕСТВОТО НА МАТЕРИАЛА18 отговора на Несполучливи копия

 1. Иван Христов says:

  Защо не си направит справк ас оригиналната розета и да не пишете, че тези розети са неправилно ориентирани. Точно те са правилни. Знакът трябва да е нагоре към кръста както е на тези, които наричат енеправилн оориентирани.

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Уважаеми господине,
   Нито Вие, нито Иван Танев сте виждали оригиналната Розета. Позовавате се на някакви рисунки, на някакви две черно-бели снимки, които са снимани поотделно и от които няма как да се разбере към кой знак трябва да е ориентиран знакът IYI… КОЛКО ПЪТИ и КАК ДА ВИ СЕ ОБЯСНИ, ЧЕ ПРАВИЛНАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА РОЗЕТАТА Е ТАЗИ, КОЯТО ПРЕДЛАГАМЕ НИЕ, ПЪК АКО ЩЕ И 1000 ДРУГИ ДА ПИШАТ ОБРАТНОТО!!!!!!!!!!!!!!! Защо ли? Ами ЗАЩОТО ОРИГИНАЛЪТ Е КАТО НАШАТА РОЗЕТА, А НЕ КАТО ДРУГИТЕ 1000 ИЛИ АКО ЩЕТЕ 10 000!!!
   ПОНЕЖЕ СТЕ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМА СМИСЪЛ ДА ВИ СЕ ОБЯСНЯВАТ ДРУГО, НО АКО СТЕ НАИСТИНА ТОЛКОВА СИГУРНИ В ТВЪРДЕНИЯТА СИ ПРИЕМЕТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА СЕ ОБЗАЛОЖИТЕ. СЪБЕРЕТЕ СЕ С иВАН тАНЕВ, С дРАГАН гАНЕВ И С КОЙТО ТАМ ИСКАТЕ И СЛОЖЕТЕ ЕДНИ 4000 ЛЕВА НА МАСАТА. Същото ще направим и ние. Тогава ще отидем до музея, и който загуби взима половината, сиреч 2000 лв, а другите 2000 даряваме на музея… Съгласни ли сте? Едва ли, защото сте интернет умувачи. То човек Ви дава информация, но вместо да попивате, Вие без да имате познания давате акъл?!
   Поздрави и извинете за резкия тон, но вече 20 години ни писна да отговаряме на един и същи въпрос !!!

 2. Васил says:

  Здрваейте, от вашият сайт говорите за ментетата и неправилната ориентация на розетата но май вашата ориентация е неправилна.
  Погледнете оригинала: http://www.protobulgarians.com/Prabalgarski%20nazvaniya%20na%20planetite.htm

  знака IYI е обърната по посока на знака на слънцето, а и е логично тогава розетата да бъде закачена с най отгоре знак на слънцето а не както е вашата розета закачена към Марс (бог на войната в някои митологии).

  Какъв е вашият коментар, защо е направена тази грешка и е тиражирана в толкова много бройки?

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Здравейте Васил,
   Аман от едни и същи въпроси и едни и същи “доводи”…
   Пишете му на тоя да си коригира страницата!!!!!!!!! Не ни пишете на нас , защото ние сме ПРОВЕРИЛИ ОРИГИНАЛА преди да почнем да произвеждаме Розети преди 20 години. Но преди 20 години, както и сега Иван Танев не е виждал оригиналната Розета!!!!!!!!!!!!!!!!
   Копирам Ви отговора на подобно запитване , защото се уморихме да пишем едно и също…

   „Уважаеми господине,
   Нито Вие , нито Иван Танев сте виждали оригиналната Розета. Позовавате се на някакви рисунки, на някакви две черно-бели снимки, които са снимани поотделно и от които няма как да се разбере към кой знак трябва да е ориентиран знака IYI… КОЛКО ПЪТИ и КАК ДА ВИ СЕ ОБЯСНИ, ЧЕ ПРАВИЛНАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА РОЗЕТАТА Е ТАЗИ, КОЯТО ПРЕДЛАГАМЕ НИЕ, ПЪК АКО ЩЕ И 1000 ДРУГИ ДА ПИШАТ ОБРАТНОТО!!!!!!!!!!!!!!! Защо ли? Ами ЗАЩОТО ОРИГИНАЛА Е КАТО НАШАТА РОЗЕТА, А НЕ КАТО ДРУГИТЕ 1000 ИЛИ АКО ЩЕТЕ 10 000!!!
   ПОНЕЖЕ СТЕ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМА СМИСЪЛ ДА ВИ СЕ ОБЯСНЯВА ДРУГО, НО АКО СТЕ НАИСТИНА ТОЛКОВА СИГУРЕН В ТВЪРДЕНИЯТА СИ ПРИЕМЕТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА СЕ ОБЗАЛОЖИТЕ. СЪБЕРЕТЕ СЕ С иВАН тАНЕВ, С дРАГАН гАНЕВ И С КОЙТО ТАМ ИСКАТЕ И СЛОЖЕТЕ ЕДНИ 2000 ЛЕВА НА МАСАТА. Същото ще направим и ние. Тогава ще отидем до музея, и който загуби взима половината , сиреч 2000 лв, а другите 2000 даряваме на музея… Съгласни ли сте? Едва ли, защото сте интернет умувачи. То човек Ви дава информация, но вместо да попивате, Вие без да имате познания давате акъл?!“
   Поздрави и извинете за резкия тон , но вече 20 години ни писна да отговаряме на един и същи въпрос !!!

 3. gosho krivoto says:

  xaxaxaxaxaxa
  много ви моля, оправете си символите да не идвам с нови 2 хил.

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   “Гошо кривия”???!!!
   То само от името човек може да си извади изводи са собственика му… Престани да спамиш и да пускаш дезинформация, защото си губиш времето.
   Пък като си толкова КУРнас момче, вземи донеси първите 2000 лв, след това ще говорим за вторите.

 4. Надежда Георгиева says:

  Исках да си купя розетата и отворих тук да видя коментари. Неприятно ме учуди тонът, с който администраторът отговаря на въпросите и съмненията. Когато има аргументи – те трябва да говорят, а не обидните квалификации към питащи и съмняващи се (които и каквито и да са те). Този тон и този стил на общуване не предизвикват доверие, нито желание да купиш.

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Здравейте Надежда,
   Съжаляваме, че не сме Ви се харесали, но винаги се придържаме към тона на питащия. Ако той е учтив, и ние сме такива. Ако е заядлив, отвръщаме подобаващо.
   Колкото до това, че оценявате качеството, което предлагаме по отговора, който сме дали на някой заядлив разбирач, който дори няма да си купи Розета, защото според него била “грешна”… пак съжаляваме, но губите Вие, не ние…
   Все пак остава възможността да си купите “правилна” Розета от друг по-учтив, но за сметка на това исторически неграмотен търговец.
   Поздрави и успех.

 5. Лина says:

  Хм видяли сте оригинала и той е бил пробит точно по посока на Марс.Нека си признаем истинската розета изобщо не се закач така ,тя има ушенце на гърба и то е обърнато към символа на слънцето . :)

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Не бе колежке, видели сме оригинала, но той не е пробит и не сме казвали, че има “ушенце за закачване”. На оригинала знакът IYI е на гърба, а на лицевата страна са останалите руни по лъчите. Но ДА, IYI е ориентиран към Марс!

 6. Anelia says:

  наистина ви е грешно ориентирана розетата, съжалявам но на черното бяло не мога да кажа, вие като казвате че вашата е правилна,защо не приложите снимка,както си му е реда с оригиналната розета и да се приключи този спор :) мене само това ме спира да си купя. Хубав ден :)

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Снимка Анелия не прилагаме, защото няма да свърши работа :-( За да се докаже как е ориентиран символът IYI спрямо другите знаци трябва да се приложи видео, а за да направим такова трябва да се мине по една много сложна бюрократична процедура в Археологическия музей. Преди години преди да започнем разпространението на Розетата извървяхме този път, но не съобразихме, че след време ще се появят толкова много фалшификати. Та затова не заснехме оригиналната Розета :(

 7. Теодора says:

  Здравейте, имате ли розетата във вариант на значка? Става въпрос за модела от бяла стомана. Благодаря!

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   Здравейте Теодора,
   За жалост няма вариант на значка от бяла стомана. Значка имаме в наличност само от сребро, а скоро и златна.

 8. джани says:

  Толкова ли е трудно да идете до Археологическия музей и да проверите, пишете глупости и то поради това, че други са ви подвели, взимате техните доводи за чиста монета, а тези на хората от този сайт са ви съмнителни! Е, и аз се съмнявах, но направих това каквото трябваше отидох, видях, разбрах и сега мога да кажа, че тези хора произвеждат вярното копие на оригинала! И това е много важно, проверете го и ще разберете.

 9. Пламен says:

  Последно от къде да си поръчам правилната Розета? ? ? ? ? ?

  • Розетата от Плиска - Администратор says:

   От нас Пламен, само от нас можете да си поръчате правилната Розета! Набавянето на други Розети носи риск да си купите не само грешно ориентирана Розета, но и уж сребърни на смешно ниска цена! Защо е така? Ами, защото целта на търгашите е да правят максимална печалба, като влагат минимално усилие и средства. В някои случай това означава да продават сребро с примеси, които намаляват цената, но и качеството, съдържанието на среброто.

 10. Андрей Захариев says:

  Здравейте,
  Искам да сложа точка на дискусията.
  Беше ми изключително важно да узная истината по много лични причини, които ще ви спестя. Прочетох де-що има по въпроса, включително и дискусиите тук. Накрая реших, че “око да види, ръка да пипне” е единствената стратегия, гарантираща успех и илиминираща всякакви съмнения. Живея извън България, но накарах майка ми да отиде лично до музея и да провери. Как го е уредила, не зная, но специално са отворили дисплея и са и показали правилната ориентация на iYi от обратната страна на розетата. Почти бях разочарован, че не е към кръста (Слънцето), а е към лъча в дясно от него с долния символ, подобен (но не точно) на Х.
  Виждам, че има доста погрешно ориентирани розети, включително и на новият герб на Плиска. Токущо писах на един от авторитена герба Ангел Манев, а дали ще го променят не зная. Надявам се.
  Надявам се това дави е помогнало ако наистина ви интересува. Ако някой има въпроси, пишете ми на AZ@NewHomeRE.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>